Mon du kender til at have gode intentioner om at få flere grønsager indenbords, men at grønsagerne på mystisk vis stadigvæk ligger i skuffen – nu lidt halvkedelige – når ugen er omme?

Så er du vist, som folk er flest. Ifølge Fritidsmagasinet viser en undersøgelse, at 8 ud af 10 børnefamilier ikke får de anbefalede mængder grønsager. Det er så problematisk, at Gartneribrugets Afsætningsudvalg har valgt at sætte fokus på problemet gennem en ny kampagne kaldet, Sæson.

Problemet er flerstrenget, fordi børn og unge har brug for de basale byggesten i form af fibre, vitaminer og mineraler til at sikre, at de udvikler sig rigtigt. Derudover betyder kostsammensætningen også meget for energiniveauet hos børn og unge. Spiser de ikke varieret, så får de ikke de rigtige vitaminer og mineraler, og det kan betyde mangelsymptomer såsom energiforladthed. Dette forplanter sig igen i forhold til at være oplagte i skolen.

Du spiser, som dine forældre spiste

Herudover er det også i barndommen, at man tilegner sig sine kost og spisevaner, og er mor og far ikke gode nok til at få inkorporeret grønsagerne i madlavningen og i madpakkerne, så er der gode chancer for, at børnene vokser op og videregiver samme vaner til deres børn. For det halter særligt med at få nok grønsager i løbet af dagen. Vi er generelt bedst til at få nok grønsager til aftensmåltidet, hvor der måske er mere fokus på at få grønsager til kødet og kartoflerne.

Men det er ikke for at pege fingre af forældrene. For de har også selv fået deres vaner med fra barnsben, og det kan være svært at få tillagt sig selv og hele familien nye og sundere vaner.

Så hvordan kan man gribe det an, hvis man gerne vil have flere grønsager ind i løbet af dagen? Det har vi lavet en lille guide til med nogle simple tips:

#1 Grønsager til morgenmaden

De fleste vil måske rynke på næsten ved tanken om at skulle sætte tænderne i broccoli direkte fra morgenstunden, men det handler nok mere om vane end om smag. En nem måde at få grønsagerne på er igennem juice eller smoothies. Selve det at lave juice eller smoothies kan godt tage lidt tid, da grønsagerne eventuelt skal skrælles, renses eller skæres. Men du kan med fordel forberede det til et par dage af gangen, og gøre grønsagerne parate om aftenen.

Alternativt kan man bruge frosne grønsager, som stadigvæk indeholder alle de gode vitaminer og mineraler. I juicen skal du forsøge at bytte så meget frugt ud med grønsager som muligt, men stadigvæk til en grad, hvor det er muligt at få lokket det i ungerne og manden. Prøv at lave en juice med gulerod, rødbede, spinat, ingefær, citron og æble.

drop-slankekuren2

#2 Grønsager til mellemmåltiderne

Mangler du inspiration til, hvordan du kan få grønsager til dine mellemmåltider uden at du skal sidde og gnave i selleristænger, mens resten af kontoret spiser torsdagskage, så forsøg at gøre lidt ud af dine mellemmåltider. Du finder mange spændende forslag under LCHF principperne, da de har byttet kulhydraterne ud med grønsager, sundt fedt og proteiner.

Eksempelvis kan man lave grønsagsmuffins med æg, grønsager, lidt skinkestrimler og ost på toppen. Du kan også lave boller af broccoli eller blomkål, hvor du udskifter melet til fordel for grønsager. Her kan du putte pålæg som skinke og ost imellem, og vupti har du både fået flere grønsager, men også har fået protein, så du ikke går kold, når du ligger på din yogamåtte til træningen efter arbejde.

Får du tanket op på maden i løbet af dagen, er der nemlig også mindre risiko for at gå amok i aftensmaden eller chokoladen om aftenen.

#3 Grønsagerne til frokost

Det kan godt være svært at komme på ideer til at få flere grønsager til frokost. Ofte kan det betale sig at skifte rugbrødet ud med en broccolibolle eller tage en rest aftensmad med. F.eks. kan du lave squashspagetti til din kødsovs, eller blomkålsris til dine boller i karry. Du kan også vælge at tage nogle frikadeller med til en omgang grov grønkålssalat, eller lave en rødkålssalat til skinken. Det handler mere om at være bevidst om, at der findes mange alternativer til en kedelig icebergsalat eller til den obligatoriske pasta eller ris.

Til at starte med kan det tage noget tid at vænne sig til at bruge ekstra energi på at lave din morgenmad, middagsmad og mellemmåltider spændende, men når det først er blevet til en vane, vil du kunne mærke forskel på dit energiniveau og din gode samvittighed – måske endda på din livrem. Det tager 28 dage at ændre en vane og 7 uger at få en ny, så derfor skal der noget viljestyrke og motivation til for at få gennemført projekt ”flere grønsager”.