Julen nærmer sig med hastige skridt og det betyder, at der skal mad på bordet, masser af mad. Og i langt de fleste hjem byder julen på både flæskesteg og ikke mindst andesteg, og uanset om man er til det ene, det andet eller begge dele, så er man sikker på at få masser af kalorier indenbords.
Men hvis man gerne vil holde lidt igen med de mange kalorier, findes der faktisk en lang række tricks og alternativer, man kan ty til for at banke fedtindholdet ned i julen uden, at det skal gå udover smagen! Så hvis du selv mangler lidt ny inspiration til julebordet, kommer der her tre alternativer til den danske julemiddag- og julefrokostmenu.
1: Peking and i stedet for dansk and
Lad os bare starte hårdt ud med andestegen. Selvom mange nok gerne vil frede anden, selv hvis de gerne vil holde den slanke linje, så er der ingen grund til at falde ned ad stolen. For Peking and er nemlig slet ikke så forskellig fra dansk and – udover det faktum, at det er langt mere fedtfattigt.
Fremgangsmåden er overordnet meget simpel. Du tager anden og skiller skindet fra kødet – hvilket du gør med fingrene.
Herefter overhælder du anden med en kogende væske ofte bestående af en blanding af stødt ingefær, soja, jordnøddeolie og tør sherry. Denne væske giver ekstra varme til anden og er med til at dræne den for dårligt fedt.
Efter du har gjort det, lader du den ligge eller hænge i køleskabet i en til to dage, hvorefter du den 24.december kan stege den. Også her er en Peking and nemmere at have med at gøre end en dansk and. For imens mange danskere steger deres and i 3-4 timer, så tager det kun 90 minutter at stege en Peking and, da den varme væske har gjort forarbejdet dagen før.
Anden steges først 30 minutter på hver side ved 160 grader, hvorefter den steges yderligere 30 minutter ved 250 grader. Resultatet af denne proces er, at anden stadig er saftigt, men langt mindre fed, da fedtet og kødet er adskilt. Det giver en lang mere sprød and samtidig med at det dårlige fedt har kunnet løbe væk.
2: Skift flæskestegen ud med vildt kød!
En anden mulighed, du kan benytte dig af, hvis du gerne vil skrue ned for fedtet men op for smagen, er at skifte en ret som flæskestegen ud med vildt kød. I løbet af de sidste par år har flere og flere danskere valgt at kaste sig over jagt som fritidsaktivitet. Og det er ikke kun hos hobbybutikkerne, at man kan glæde sig over et stigende salg af både jagtrifler, jagtknive og gummistøvler Også i supermarkederne er der kommet langt mere vildt kød end tidligere.
Vildt kød fra rådyr har både en meget unik smag og ikke mindst et meget lavt fedtindhold sammenlignet med blandt andet grisekød og ikke mindst flæskesteg. Hvor flæskesteg typisk har 20 % fedt per 100 gram, så har vildtkød en fedtprocent på knap 3 %.
Derudover er der den store fordel, at du kan servere den samme garniture til begge retter. Både flæskesteg og vildtkød serveres typisk med både kartofler og ikke mindst brun sovs. Men på trods af, at der er langt mindre fedt i det vilde kød, så er der stadig masser, hvis ikke mere smag at komme efter.
3: Go American i stedet for dansk
Som en tredje og sidste løsning kan du overveje at gå væk fra den danske julemiddag og i stedet kaste sig ud i den helt store amerikanske julemenu, der traditionelt består af kalkun. Selvom amerikanerne er kendt for at være verdens fedeste folkefærd, så skyldes det overraskende nok ikke deres julemad.
For ligesom med de to øvrige muligheder på listen, så er kalkun et både yderst velsmagende og ikke mindst fedtfattigt alternativ til de danske retter. En kalkun har typisk en fedtprocent på 3,5 % ligesom vildt kød. Hvis du har tænkt dig at vælge denne løsning kan du således roligt tage et ekstra glas vin eller en ekstra snaps i løbet af aftenen.
Fyldet i kalkunen kan du selv bestemme hvad skal bestå af. Så hvis du ikke er helt klar til at give helt slip på de danske traditioner, kan du sagtens fylde kalkunen med dit traditionelle julefyld.
Hvis du selv kender nogle, der godt kunne trænge til lidt inspiration op til jul, kan du overveje at prikke dem på skulderen eller måske forære dem et gavekort i julegave, så de kan komme i gang med at handle ind til den store fest!