Denne fiskegratin her er virkelig lækker. Det tager lidt tid at lave, men det er det værd. Og løgkompot og kartoffel-jordskokmos kan sagtens anvendes til tilbehør til andre retter.
Det lyder måske lidt fedtet med kun ½ bolle til hver, men det er alt rigeligt. Man kunne også portionsanrette inden tilberedning og bruge dem som forret eller på buffeten.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 60 minutter
- Fryseegnet: Nej
- Pr. person:
KJ/Kcal: 1906/454 - Energifordeling:
Protein: 27 %
Fedt: 14 %
Kulhydrat: 53 %
Alkohol: 6 % - Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 349/83
Protein: 6 g
Fedt: 1 g
Kulhydrat: 11 g
Ingredienser:
- 500 g torskefilet – eller sej, kuller eller anden torskefisk
- 2 spsk. Becel let, flydende margarine
- 4 rødløg
- 1 1/3 dl hvidvin
- 2 spsk. kapers
- 700 g kartofler
- 350 g jordskokker
- 1 bdt. persille
- 2 fed hvidløg
- ½-1½ dl minimælk
Tilbehør:
- 2 grovboller
- 4 dl icebergsalat
Sådan tilberedes fiskegratin:
- Skræl kartofler og jordskokker, og skær dem i tern, og kog dem helt møre i usaltet vand.
- Pil rødløgene, og hak dem groft, og svits dem i 1 spsk. margarine, til de bliver klare og let gennemsigtige.
- Hæld hvidvin over, og lad rødløgene dampe, til de er helt møre.
- Tilsæt kapers, og smag til med salt og peber.
- Tænd ovnen på 200° C.
- Pil hvidløgene, og hak persillen.
- Mos kartofler og jordskokker, når de er møre. Rør persille og presset hvidløg i.
- Pisk mælk i, til mosen har en luftig, men fast konsistens. Smag til med salt og peber.
- Skær benene ud af fisken. Mærk først efter med fingrene, hvor de ligger, og skær derpå forsigtigt på begge sider af benene, så de kan fjernes i et langt stykke.
- Smør et ildfast fad med det sidste margarine, og læg fisken i – læg evt. tynde ender lidt ind over hinanden, så de ikke bliver tørre under ovnstegningen.
- Krydr fisken med salt.
- Læg løgkompotten over i et jævnt lag, og mosen ovenpå, ligeledes i et jævnt lag.
- Sæt gratinen i ovnen i ca. 20 minutter – hvis du vil have en gylden top, kan du tænde for grillen til slut.
- Sæt bollerne ind de sidste 5-7 minutter.
- Skær bollerne i 4 skiver, og server den varme fiskgratin med salat og to skiver boller til hver.
Dommen: