Varmrøget laks – ja, eller koldrøget for den sags skyld – Mums. Sjovt nok smager det perfekt med andre røgede ting, som f.eks. her hvor den er kombineret med rygeostcreme.
Jeg synes det er umami … altså velsmag, men ingen af ingredienserne hører med under madvarer med højt indhold af de stoffer der skaber umami – det skulle da lige være mælken, der indeholder en smule glutamat, nå ja, og så løgene. Læs mere om umami.
Retten her kan du bruge som hovedret eller forret. Hvis du serverer den som forret, så skær brødet i trekanter, kvarter eller passende stykker. Du kan også standse dem ud i cirkler. Som forret vil der være til 4 personer.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 2 personer
- Tilberedning: 20 minutter
- Fryseegnet: Nej
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2393/570 - Energifordeling:
Protein: 38 %
Fedt: 22 %
Kulhydrat: 40 % - Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 542/130
Protein: 12 g
Fedt: 3 g
Kulhydrat: 12 g
Ingredienser:
- 200 g rygeost 0,4 %
- 6 spsk. skyr 0,2 % – du kan også bruge andre former for surmælksprodukter med lidt tykkelse, yoghurt naturel f.eks.
- ½ citron
- ½ rødløg – det kan erstattes med skalotteløg eller salatløg, men den røde farve har en positiv effekt på udseendet
- ¼ agurk
- 4 skiver groft toastbrød – jeg har brugt rugsandwich
- 250 g varmrøget laks
- Salt
- Peber
Sådan tilberedes varmrøget laks på groft brød med rygeostcreme:
- Rør rygeost, skyr og citronsaft sammen – smag til. Jeg bruger ikke salt og peber i rygeostcremen, for det synes jeg ikke er nødvendigt.
- Skær rødløg og agurk ud i nogle små tern – agurketern giver jeg tit et lille drys salt eller Aromat, men det er ikke et must.
- Rist brødet, og lad det køle en anelse af.
- Fjern imens skindet fra laksen, og del laksen i mindre stykker – det må gerne være ukurente stykker, så brug ikke en kniv, men træk i stedet laksen fra hinanden i store lunser.
- Fordel rygeostcremen på brødet, læg et eller flere stykker varmrøget laks på rygeostcremen, giv laksen et vrid peber, og fordel til sidst løg- og agurketern henover.