Du får en udsøgt smag, når den først bliver stegt og derefter røget, bundgarns-makrellen. Den røgede og fede smag har godt af et syrligt modspil, og det får den i denne anretning med rysteribs. Retten får derudover et skønt crunch fra det sprødstegte fiskeskind og det lækre, knasende salvierasp.

Personer

Minutter

Du kan smide fisken på grillen – f.eks. i en fiskevender – og give den en gang røg fra bøgesmuld, mens den grilles. Eller du kan stege den på panden og derefter ryge den med en røgpistol i en glasklokke, hvis du er den heldige ejer af en sådan. Det er min mand, og han elsker, at hive pistolen frem og give makrellen en ordentlig omgang. Husk, at for den rene er alting rent.

Ingredienser

  • 200 g modne ribs
  • 8 spsk. rørsukker
  • 1 bdt. salvie
  • 2 spsk. flydende, let margarine
  • 125 g grov, hjemmelavet rasp – eller anden grov rasp
  • 300 g grov bulgur
  • 300 g majskerner fra frost – konserves duer også, jeg kan bare bedst lide dem fra frost
  • 400 g bundgarnsmakrel med skind
  • Olivenolie til stegning
  • 100 g icebergsalat
  • Salt
  • Peber

Sådan tilberedes røget bundgarns-makrel

Start med rysteribsene. Du kan lave dem i god tid, inden du skal bruge dem. De har kun godt af at trække. Salvieraspen kan du også lave i god tid.

  1. Skyl og rib ribsene.
  2. Kom dem i en stor bøtte eller skål med tilhørende låg, tilsæt sukkeret, og ryst, ryst, ryst.
  3. Lad rysteribsene trække – gerne et par timer, hvis du har tid til det – ryst dem indimellem, mens de trækker.
  4. Skyl salvien, og skær den i fine, fine strimler.
  5. Varm margarinen i en kasserolle, og kom raspen i, lige inden margarine bliver mørk.
  6. Tilsæt salvien, når raspen er blevet gylden, og krydr med salt og peber.
  7. Kog bulguren efter anvisningen på emballagen.
  8. Hæld kogende vand over majskernerne – hvis du bruger frosne – lad dem stå til de er tøet, og lad dem derefter dryppe af i en sigte.
  9. Giv makrelfileterne 3-4 rids på skindsiden, så de ikke ”krøller” sig sammen, når de steges (eller grilles).
  10. Skær evt. ben væk ved at lægge et lille, skråt snit på hver side af benene uden at skære igennem skindet. Træk stykket med ben forsigtigt af.
  11. Krydr kødsiden med salt og peber.
  12. Grill og ryg makrelfileterne med skindsiden nedad, eller steg dem i en pande med lidt olie, til de er næsten færdige – ca. 2-3 minutter.
  13. Vend fileterne, og tæl til 10, og så er de færdige.
  14. Bland majskerner, bulgur og halvdelen af salvieraspen sammen.
  15. Ryg makrelfileter, hvis ikke du har grillet og røget samtidig.
  16. Anret med skyllet, strimlet salat, bulgurblandingen, røget makrel, salvierasp (den sidste halvdel) og rysteribs.

Makrel er en meget fed fisk. Derfor er der også mere tilbehør end fisk i denne ret. Til gengæld er det ikke det usunde fedt, du fylder dig med.

Bundgarnsmakrel er makrel, der er fanget i bundgarnsnet – det havde du nok aldrig gættet, eller … De er mindre end den traditionelle makrel, der bruges til røget makrel og konserves og i mindre mængder også fersk. Og de anses for at være en delikatesse med en fremragende frisk smag.

Der bliver ikke fanget specielt mange bundgarnsmakreller i forhold til traditionelle makreller, hvorfor de heller ikke bliver brugt til konserves og lignende. Makrel må man fiske hele året, men bundgarnsmakrel fanger man kun i sommerperioden.

Den nemmeste måde at ribbe ribs på, er ved at trække ribsene af stænglerne med en gaffel.

 

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 6 personer
  • Tilberedning: 30 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     2538/604
  • Energifordeling:
    Protein: 15 %
    Fedt: 30 %
    Kulhydrat: 55 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     984/235
    Protein: 9 g
    Fedt: 8 g
    Kulhydrat: 32 g

Andre retter med røgede ingredienser

Hjemmerøget medisterpølse
Varmrøget laks med rygeost
Pasta med bacon og røget klosterost
Røget sild med råkost
Informationer
recipe image
Opskriftens navn
Røget bundgarns-makrel
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)