Personer
Minutter
Ingredienser
- 200 g modne ribs
- 8 spsk. rørsukker
- 1 bdt. salvie
- 2 spsk. flydende, let margarine
- 125 g grov, hjemmelavet rasp – eller anden grov rasp
- 300 g grov bulgur
- 300 g majskerner fra frost – konserves duer også, jeg kan bare bedst lide dem fra frost
- 400 g bundgarnsmakrel med skind
- Olivenolie til stegning
- 100 g icebergsalat
- Salt
- Peber
Sådan tilberedes røget bundgarns-makrel
Start med rysteribsene. Du kan lave dem i god tid, inden du skal bruge dem. De har kun godt af at trække. Salvieraspen kan du også lave i god tid.
- Skyl og rib ribsene.
- Kom dem i en stor bøtte eller skål med tilhørende låg, tilsæt sukkeret, og ryst, ryst, ryst.
- Lad rysteribsene trække – gerne et par timer, hvis du har tid til det – ryst dem indimellem, mens de trækker.
- Skyl salvien, og skær den i fine, fine strimler.
- Varm margarinen i en kasserolle, og kom raspen i, lige inden margarine bliver mørk.
- Tilsæt salvien, når raspen er blevet gylden, og krydr med salt og peber.
- Kog bulguren efter anvisningen på emballagen.
- Hæld kogende vand over majskernerne – hvis du bruger frosne – lad dem stå til de er tøet, og lad dem derefter dryppe af i en sigte.
- Giv makrelfileterne 3-4 rids på skindsiden, så de ikke ”krøller” sig sammen, når de steges (eller grilles).
- Skær evt. ben væk ved at lægge et lille, skråt snit på hver side af benene uden at skære igennem skindet. Træk stykket med ben forsigtigt af.
- Krydr kødsiden med salt og peber.
- Grill og ryg makrelfileterne med skindsiden nedad, eller steg dem i en pande med lidt olie, til de er næsten færdige – ca. 2-3 minutter.
- Vend fileterne, og tæl til 10, og så er de færdige.
- Bland majskerner, bulgur og halvdelen af salvieraspen sammen.
- Ryg makrelfileter, hvis ikke du har grillet og røget samtidig.
- Anret med skyllet, strimlet salat, bulgurblandingen, røget makrel, salvierasp (den sidste halvdel) og rysteribs.
Makrel er en meget fed fisk. Derfor er der også mere tilbehør end fisk i denne ret. Til gengæld er det ikke det usunde fedt, du fylder dig med.
Bundgarnsmakrel er makrel, der er fanget i bundgarnsnet – det havde du nok aldrig gættet, eller … De er mindre end den traditionelle makrel, der bruges til røget makrel og konserves og i mindre mængder også fersk. Og de anses for at være en delikatesse med en fremragende frisk smag.
Der bliver ikke fanget specielt mange bundgarnsmakreller i forhold til traditionelle makreller, hvorfor de heller ikke bliver brugt til konserves og lignende. Makrel må man fiske hele året, men bundgarnsmakrel fanger man kun i sommerperioden.
Den nemmeste måde at ribbe ribs på, er ved at trække ribsene af stænglerne med en gaffel.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 6 personer
- Tilberedning: 30 minutter
- Fryseegnet: Nej
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2538/604 - Energifordeling:
Protein: 15 %
Fedt: 30 %
Kulhydrat: 55 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 984/235
Protein: 9 g
Fedt: 8 g
Kulhydrat: 32 g