De fleste kan nok godt lave en brun sovs, hvis de har bare den mindste smule erfaring i et køkken. Men da vi danskere spiser brun sovs til mange retter, snupper vi den alligevel.
Personer
Minutter
Det bedste at lave sovs på er en en sky – fond og kødsovs fra kødet, du har tilberedt og skal spise sovsen til. Men har du ikke det, kan du også lave den på vand fra kartofler eller grøntsager i øvrigt eller på en bouillonterning eller færdigkøbt fond.
Der er to måde at jævne den brune sovs på – meljævning eller opbagning, nå ja, og så kan du også bruge fløde, men så bliver det en fed sag. Den opbagte sovs er ikke fedtfattig, det er den jævnede til gengæld.
Ingredienser til jævnet sovs
- 5 dl væske – kogevand, skummet sky, bouillon, fond, grøntsags- eller kartoffelvand
- 1-2 spsk. hvedemel
- 2-4 spsk. vand
- Kulør
- Sukker
- Eddike
- Salt
- Peber
Ingredienser til opbagt sovs
- 2½ spsk. smør – ca. 40 g – eller fedtstof skummet af skyen
- 2½ spsk. hvedemel
- 5 dl væske – kogevand, skummet sky, bouillon, fond, grøntsags- eller kartoffelvand
- Kulør
- Sukker
- Eddike
- Salt
- Peber
Sådan tilberedes jævnet brun sovs
- Kom væden i en gryde – evt. siet, hvis der er løg, krydderurter eller andet i den – og kog den op.
- Bland mel og vand, og pisk/ryst det sammen til en jævning.
- Hæld jævningen i væden i en tynd stråle, mens du rører, til sovsen har den rette tykkelse.
- Kog op igen, og lad sovsen koge i 10 minutters tid under jævnlig omrøring, til melsmagen er væk.
- Hæld et par dråber kulør i sovsen, til den har den rette farve.
- Smag til med eddike, sukker, salt og peber.
Sådan tilberedes opbagt brun sovs
- Smelt smørret i en gryde – skal ikke brune.
- Tilsæt melet lidt efter lidt, mens du rører.
- Tilsæt væsken lidt ad gangen, mens du rører, når melet har opsuget alt fedtstoffet.
- Bliv ved med at tilsætte væske, til sovsen har den rette konsistens.
- Bring sovsen i kog.
- Kom et par dråber kulør i, så sovsen får en pæn brun farve.
- Smag sovsen til med salt, sukker, eddike og peber.
- Kategori: Tilbehør
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 15 minutter
- Fryseegnet: Ja
- Pr. person:
KJ/Kcal: 124/30 – 442/105 - Energifordeling:
Protein: 11 % – 4 %
Fedt: 19 % – 70 %
Kulhydrat: 70 % – 26 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 301/72
Protein: 1 g
Fedt: 6 g
Kulhydrat: 5 g
Informationer
Opskriftens navn
Brun sovs
Forfatter
Beate Grandahl
Udgivet på
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Totalt tidsforbrug
Gennemsnitlig bedømmelse
1 Review(s) Based on