Skal du dele et æg – altså hvide fra blomme – så er det mest irriterende, at æggeblommen går i stykker. Det umuliggør faktisk delingen af ægget. Men her får du en nem måde at dele et æg på.
Den mest anvendte metode, der kan gå så grueligt galt, er at slå siden af det rå æg hårdt mod kanten på en skål eller lignende. Ægget revner herved, og du kan dele skallen i to. Ved at hælde æggeblommen fra den ene skal til den anden, kan du nu få æggehviden til at løbe ned i en skål, og blommen til at blive i æggeskallen. Men går blommen i stykker, så er du på den.
Skal du kun dele et enkelt æg, og det går galt, så er det nemt at tage et nyt og forsøge dig igen. Det mislykkede æg, kan du altid piske et par skefulde mælk i og stege til en gang røræg på panden med lidt smeltet margarine. Men skal du slå flere ud og dele hvider for sig og blommer for sig og bare ét af æggene mislykkes, så der kommer blomme i hviderne, så er den gal.
Især hvis du skal piske æggehviderne stive. Er der noget andet i æggehvider end æggehvider, er de så godt som umulige at piske helt stive.
Sådan deler du rå æg – blomme for sig og hvide for sig
Eneste sikre mulighed er at dele hvert æg over en tredje skål … eller er det? Nej det er det ikke. Faktisk findes der et køkkenredskab, der hedder en æggedeler. Ikke de der, som skærer hårdkogte æg ud i skiver, men en æggedeler til rå æg. Det er en slags ske, du slår ægget ud i. Blommen bliver i midten af skeen, og æggehviden falder gennem et par riller og et hul i midten ned i skålen, som du har under skeen.
Men hvad nu, når du ikke lige har fået fingerene i sådan en æggedeler? Så bruger du bare en flaske. En flaske? Ja, sådan en blød flaske, som du køber f.eks. ½ l sodavand i. Sørg for den er grundigt rengjort.
- Slå ægget ud i en lille skål eller dyb tallerken – hele ægget.
- Tag låget af flasken, og tryk på midten af flasken, så noget af luften presses ud af den.
- Sæt flaskeåbningen ned mod æggeblommen, stadig mens du trykker på flasken.
- Slip nu dit tryk, og blommen bliver suget op i flasken og kan hældes over i en anden skål.
Nemt og ligetil.