På Dropslankekuren.dk taler vi om fedtenergiprocent og ikke bare fedtprocent. Det sidste kan man se på varedeklarationen, men hvad er det første for noget, hvorfor er det vigtigt, og hvordan beregner du det i hverdagen?

Normalt når vi handler i supermarkedet, kan vi ud fra varedeklarationen se, hvor mange procent protein, kulhydrat og fedt, der er i varen. Det er for nemheds skyld oftest angivet i gram pr. 100 gram vare for at få det til at svare til procent. Her angiver fedtprocenten, hvor mange procent fedt der er i den pågældende vare. Står der f.eks. 17 g fedt pr. 100 g vare, svarer det til en fedtprocent på 17.

Vi ved alle, at der skal være så lidt fedt i varen som muligt, for at den er fedtfattig. Men skal det for alvor være “rigtigt” fedtfattigt, handler det om, hvor stor en procentdel af varens samlede energi (målt i kalorier eller kilojoule), der kommer fra fedt. Det kaldes for fedtenergiprocenten!

Fedtenergi giver flere kalorier

Men hvorfor er det nu vigtigt, hvor energien i maden kommer fra? Jo, det er det, fordi fedt giver over dobbelt så mange kalorier pr. gram, men mætter meget mindre end protein og kulhydrater. Hvor et gram protein eller kulhydrat giver 4 kalorier, giver et gram fedt hele 9 kalorier. Så jo mere fedt, der er i maden, jo flere “tomme kalorier” er der i den, så det er derfor du aldrig bliver mæt eller er mæt særlig længe, når du spiser slik, søde sager eller fed mad!

Sådan beregner du fedtenergiprocenten

Endnu er der kun meget få der angiver fedtenergiprocenten i deres varedeklarationer, men det er ellers forholdsvist enkelt at beregne den, selvom det nok er mere hjernegymnastik, end man lige har lyst til, når man står med hovedet over køledisken i supermarkedet.

For at gøre det hele lidt mere besværligt er der to forskellige formler, alt efter om energien i varen er opgivet i kalorier eller kilojoule. Beregningen tager naturligvis udgangspunkt i at et gram fedt giver 9 kalorier energi. Så hvis der f.eks. er 20 g fedt i en vare, vil det sige, at 180 kalorier af varens energi kommer fra fedt. De resterende kalorier kommer fra proteiner og/eller kulhydrater.

Lad os nu sige, at varen i alt indeholder 360 kalorier. Så giver simpel hovedregning, at fedtenergiprocenten i varen er hele 50 %, da halvdelen af kalorierne i varen stammer fra de 20 g fedt. Det er nok, hvad mange vil kalde en fedtfattig spegepølse, vi har fat i her!

Skal det stilles matematisk op, ser det sådan her ud:

Fedtenergiprocent = ((<gram fedt pr. 100 gram> x 9)/< kalorier i varen pr. 100 gram>) x 100

Men i vore dage er de fleste varer opgivet i kilojoule (kJ) i stedet for kalorier. Her er omregningsfaktoren en anden, idet 1 gram fedt giver en energi på 38 kilojoule, når man måler energien i varen i Joule, der er den gældende standard i dag.

Det giver i princippet samme formel, blot med 38 som faktortal og energi opgivet i kilojoule:

Fedtenergiprocent = ((<gram fedt pr. 100 gram> x 38)/< kilojoule i varen pr. 100 gram>) x 100

Hold dig under 30 %

Som tommelfingerregel er det maksimum 30 % af varens samlede energi, der må stamme fra fedt, hvis du ikke vil tage på. Skal du tabe dig, skal fedtenergiprocenten faktisk helst ned på eller under 25 %, for at det skal kunne ses på din vægt.

Når du bladrer bogen igennem vil du se, at ingen af de retter vi har med, har en fedtenergiprocent på over 30 %, og mange ligger væsentlig lavere. Vil du tabe dig ekstra meget, vælger du bare alle de retter fra, der har en fedtenergiprocent på over 25 %! Men gå ikke længere ned!

For du kan også få for lidt fedt. Det er skadeligt for bl.a. din hjerne. Men heldigvis er kroppen er så viselig indrettet, at den giver dig lyst til fed mad, så snart fedtenergiprocenten i den mad, du indtager, dropper ned på under 15-20 %. Det betyder ikke, at du ikke en gang imellem kan indtage et måltid med en meget lav fedtenergiprocent, men du kan ikke fremme et eventuelt vægttab ved at holde dig til retter med fedtenergiprocent på eller under 15 % – det bliver du simpelthen syg af.

Få hjælp til beregningen

På vores fedtenergiberegner-side har vi indsat en simpel lille fedtenergi-beregner, så du kan foretage en simpel beregning af fedtenergien i en vare, hvis du kender energien i enten kilojoule eller kalorier og antal gram fedt pr. 100 gram af varen. Beregneren ligger som et regneark, du kan hente og gemme på din egen computer eller indsætte på din egen hjemmeside, hvis du skulle have lyst.

Du skifter mellem kilojoule og kalorier ved hjælp af fanerne i bunden af regnearket. Klik på fanerne eller pilene til venstre for kilojoule-fanen for at skifte til kalorier og vice versa. Husk at vælge enhed, du har på energien i varen, før du foretager beregningen. Vi håber du får glæde af beregneren i hverdagen.