“Hvorfor fikse noget, der virker?” tænker du måske, når jeg begynder at pille ved den gode, gammeldags flæskesteg. Men det er ikke for at fikse, men mere for at have noget at vælge imellem. Forandring fryder som bekendt. Så her får du en flæskesteg med krydderurter – friske krydderurter – under sværen.
Personer
Minutter
Selvom jeg har fyldt stegen her med friske krydderurter, betyder det ikke, at du skal give afkald på den sprøde svær. For flæskesteg med svær, skal have sprød svær, ellers er der ingen fidus ved at stege sværen med.
Tit forbinder vi flæskesteg med jul eller i hvert fald vinter, med mindre vi griller den. Denne variant kan spises hele året og smager skønt med nye kartofler til, hvis det er den tid på året. Derudover er der friske gulerødder i en syrlig marinade samt stegte cherrytomater til og en opbagt sovs.
Ingredienser
- 1 spsk. Kærgården margarine eller lignende produkt
- Blandede, friske krydderurter – f.eks. estragon, purløg, salvie, timian eller en blanding af tre af dem – ca. 2-3 spsk. hakkede af hver
- Ca. 900 g svinekam med svær – uden ben
- 2-3 spsk. hvedemel
- ½ l vand
- Salt
- Peber
Tilbehør
- 800 g kartofler – gerne nye, hvis årstiden passer
- 3 gulerødder
- 1 tsk. honning
- 1 spsk. friskpresset citronsaft
- Lidt persille
Sådan tilberedes flæskesteg med krydderurter
- Skyl, og hak krydderurterne, og bland dem samt lidt salt og peber med margarinen.
- Rids sværen på tværs af stegen med en skarp kniv – hvis den ikke allerede er det. Skær sværene fri fra stegen med en skarp kniv.
- Smør kryddermargarinen på kødet, læg sværene på igen, og bind dem på med bomuldssnor med snorene på langs af stegen – altså modsat at ridserne.
- Gnid svær og steg med salt og peber.
- Sæt stegen i ovnen på en rist over en bradepande, tænd for ovnen på 200° C, og steg i ca. 1¼ time. Giv evt. lidt grill til sidst, hvis sværen ikke er helt sprød.
- Skræl gulerødderne, skær lange, brede, tynde skiver af dem, brug rivejernets rille, den som du også bruger til at skære agurkeskiver til agurkesalaten, men på langs ad gulerødderne.
- Skrab, skrub eller skræl kartoflerne, og kog dem møre i letsaltet vand.
- Bland med honning, citronsaft og lidt hakket persille.
- Skum skyen fra stegen, og brug fedtet til at opbage en sovs med mel, og spæd op med kartoffelvand til en lys sovs. Smag til med salt og peber.
Rester af stegen her smager skønt på et stykke brød til frokosten i morgen. Men den kan også bruges til nem aftensmad til f.eks. ristet flæskesteg med linser eller biksemad.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 1 time og 45 minutter
- Fryseegnet: Nej
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2711/645 - Energifordeling:
Protein: 22 %
Fedt: 46 %
Kulhydrat: 32 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 434/104
Protein: 6 g
Fedt: 5 g
Kulhydrat: 8 g