Det er blevet meget moderne at tage det søde køkken med ind i det salte køkken. F.eks. at tilsætte lakridssmag til alt fra flæskesteg til andebryst. Men omvendt er det også blevet in at tage det salte køkken ind i det søde køkken. Som f.eks. disse æbleskiver med bacon og løg. Det er bestemt ikke en dessert. Den kan spises som en snack, en forret eller som et let aftensmåltid.
Personer
Minutter
Første gang jeg fik serveret et måltid, hvor det salte køkken var kombineret med det søde, var til en kulsvierfestival. Hvis du ikke ved, hvad det er, kan jeg fortælle dig, at det er en festival, hvor hovedattraktionen er, at ved bliver omdannet til trækul i store miler.
Her er sang og musik. Her er boder, hvor der laves og sælges forskelligt håndværk – og kul (til grillen) naturligvis. Og der er boder, hvor der laves og/eller sælges lidt lækkert til ganen. Og her fik jeg første gang serveret pandekager med bacon. Det smagte overraskende godt. Det skal jeg også lave en dag. Men lige nu er det æbleskiver med bacon … og løg, jeg har kastet mig over.
Ingredienser
- 1 løg
- 75 g bacon – et stykke ikke slices
- 50 g smør
- 2 æg
- 1 knsp. salt
- 1 dl piskefløde
- 100 g hvedemel
- 1-1½ dl minimælk
- ½ spsk. svinefedt
Tilbehør
- 4 æbler
- ½ spsk. svinefedt
- 1 spsk. granatæbleeddike eller en anden god eddike
- 1 spsk. flydende honning eller sirup
- 4 skiver gulerodsrugbrød
- ½ spidskål
- 3 gulerødder
- 6 radiser
- 8 cherrytomater
- 4 spsk. sød chilisauce
- Salt
Sådan tilberedes æbleskiver med bacon og løg
- Pil løget, og snit det fint.
- Skær sværen af baconen, og skær baconen i fine tern.
- Kom smørret i en kasserolle, lad det bruse op, og tilsæt så løg og bacon.
- Skru ned for varmen, lad bacon og løg simre, til løgene er klare, og lad det derefter køle af.
- Del imens æggene – hvider for sig og blommer for sig.
- Pisk æggehviderne stive med salt.
- Pisk æggeblommer og fløde sammen, og sigt melet i lidt efter lidt, mens du pisker.
- Tilsæt smør, løg og bacon, og vend det i dejen.
- Tilsæt evt. mælk, hvis dejen bliver for tyk.
- Vend de stiftpiskede æggehvider i dejen.
- Varm æbleskivepanden godt op.
- Kom en ganske lille smule svinefedt i hver fordybning.
- Hæld dej i hver fordybning, sådan ca. ¾ op.
- Vend æbleskiverne 90 grader, så de står op – det er nemmest med en tandstik, en kødnål eller en strikkepind – når dejen er stivnet og har taget farve.
- Efterfyld med dej.
- Vend æbleskiven helt om, når den igen har taget farve, og dejen er stivnet.
- Steg æbleskiven færdig.
- Fortsæt fra pkt. 12, til al dejen er brugt.
- Skær æblerne i kvarter, og fjern kernehuset.
- Steg æblerne i smeltet fedt, til de bliver til mos.
- Smag til med eddike og honning.
- Skær skiver af gulerodsbrød i stave, og rist dem på panden – drys med lidt salt.
- Skyl spidskålen, og snit den fint.
- Skræl gulerødderne, og skær dem i stave.
- Skyl radiserne, skær top og bund af, og skær radiserne i mindre stykker.
- Skyl cherrytomaterne, skær dem i halve og drys dem med lidt salt.
- Anret æbleskiver, grøntsager, æblemos, rugbrødsstave og chilisauce på tallerkener eller på et fad.
Æbleskiver med bacon og løg kan du servere til kyndelmisse. Det er den 2. februar. Det var en højtid, hvor der i gammel tid blev serveret den mad, der var blevet til overs fra jul – gerne noget med flæsk og æbler – og derforuden æbleskiver og/eller pandekager.
Sværen fra bacon kan du bruge til bouillon/fond.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 35 minutter
- Fryseegnet: Ja
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2590/617 - Energifordeling:
Protein: 10 %
Fedt: 46 %
Kulhydrat: 44 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 517/123
Protein: 3 g
Fedt: 6 g
Kulhydrat: 12 g