De fleste af os forbinder nok julemaden med fedt og sukker… og masser af det. Og meget få af os har under ingen omstændigheder tænkt os at lave om på det. Basta! Og det har vi her på DropSlankekuren heller ikke tænkt os at holde moralprædike om.
Men hvad skal man så gøre for, at 1. kvartal i det nye år ikke går hen og bliver én lang slankekur for at tabe de 10-15 kilo, der har sneget sig på sidebenene i løbet af julen og nytåret? Læs 10 gode råd HER.
Som de fleste ved, er fedt ikke kun af det dårlige. Vi skal have fedt for at kunne leve – faktisk mindst 20 g om dagen for voksne – og der findes også forskellige typer fedt. Mættet fedt, som er det usunde. Og umættet fedt, som er det sunde. Endvidere er der nogle undertyper af fedt også, som vi ikke skal komme nærmere ind på her. Men uanset hvilken slags fedt der er tale om, så feder det… meget…
-
10 gode råd
- Vores første råd er selvfølgelig at spise fedtfattigt til hverdag, så er der plads til lidt mere i julen. Og efter julen lever du jo fedtfattigt igen, så de 1-2 kg, der er røget på, taber du hurtigt igen.
- Fordøjelse af kulhydrater begynder i mundhulen, så tyg maden grundigt. Nyd maden, så kommer du automatisk også til at spise langsomt, og du kan ikke nå – og har heller ikke behov for – at tage en ekstra portion. Der er ikke noget som ventetiden, mens andre spiser færdig, der kan få dig til at snuppe en bid mere.
- Selvom flæskestegen er med svær, eller der er fedt på anden, har du ikke nøde at spise det. Skær synligt fedt fra, og tag i stedet en lille smule sovs. Og skær så også ned på kartoflerne – både de hvide og de brune – og spis nogle flere grøntsager i stedet.
- Spis samme antal måltider, som du plejer – seks-syv stykker om dagen – selvom det er fristende at springe et eller to af dem over for at spare plads og kalorier til julefrokosten om aftenen, men hvis du springer måltider over, er der stor risiko for at du overspiser. Og det er næppe de sunde ting, du overspiser af. I øvrigt har din krop, stofskifte, blodsukker osv. bedst af, at maven hele tiden har noget at arbejde med.
- Vælg ud af retterne, hvis der er flere. Du har jo ikke nøde at spise af alle de retter, der er sat frem på frokostbordet. Spørg eventuelt værten – hvis det ikke er dig selv – hvad der vil blive serveret senere, hvis alle retterne ikke bliver sat ind på engang, så du kan vælge, hvad du kunne tænke dig at smage på.
- Høflighed er en dyd. Opfør dig, som din mor har lært dig: Tag det mindste stykke!
- Der findes én ting, der ikke feder: Vand. Det er ikke det mest festlige at skåle i, vil du nok mene, men så begræns i hvert fald så vidt muligt indtaget af alkohol. Alkoholiske varer indeholder rigtig mange kalorier – knap dobbelt så mange som kulhydrat og protein, men lidt færre end fedt – og så er der jo også den fordel, at du ikke får tømmermænd dagen efter 🙂
- “Jamen, jeg elsker at bage!” Det er da dejligt, men du behøver jo ikke at spise småkagerne selv. Servér dem for gæster, eller kom dem i smukke beholdere, og forær dem som værtindegaver.
- Når du selv laver julemaden, bestemmer du selv, hvad den skal indeholde – måske. Der er ganske givet nogle traditioner og nogle ønsker fra resten af familien, men du kan jo altid sørge for, der blandt tilbehøret er masser af grøntsager og salater samt lækre og spændende frugter til ostebordet.
- Vi kommer altså ikke uden om det. Motion er godt! “Det gider jeg altså ikke i julen!” Hvorfor ikke? Find kælken frem – hvis der altså er sne 🙂 – 1 time med kælken op og ned ad kælkebakken, og du har forbrændt ca. 500 kcal – afhængig af din vægt naturligvis. Det svarer til en gennemsnitlig frokost. Og så har du haft det sjovt imens.
Husk, at hygge er meget andet end mad. Klippe julepynt, være sammen med familie og venner, gaver ikke at forglemme og meget meget andet. Vi håber I alle kommer rigtig hyggeligt gennem julen med hvad dertil hører.