Kalkun på 8-10 kg blev bestilt inden jul, men da den skulle hentes havde den vokset sig større – 12-13 – så der kommer mange reste-retter med kalkun, det her er bare én.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 40 minutter
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. person:
    KJ/Kcal: 
    2519/600
  • Energifordeling:
    Protein: 33 %
    Fedt: 19 %
    Kulhydrat:
     48 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     274/65
    Protein: 5 g
    Fedt:
     1 g
    Kulhydrat: 7 g

Ingredienser:

  • 500 g kartofler
  • 250 g grønne bønner
  • 1 rødløg
  • 1 lille fed hvidløg
  • 1½ spsk. æblecidereddike
  • ½ spsk. honning
  • 500 g stegt kalkununderlår
  • 350 g kalkunafpuds,
  • 2 ds. flåede tomater
  • 2 pastinakker
  • 2 persillerødder
  • 6 gulerødder
  • 1 løg
  • 20 g stegemargarine
  • Salt
  • Peber

Sådan tilberedes kalkunbiks:

  1. Skrub kartoflerne, læg en 4 stykker til side, skær resten i tynde både, og kog dem møre i letsaltet.
  2. Skær de 4 kartofler, pastinakker, persillerødder, gulerødder og løg i stænger. Skrællet og pillet og alt det dér, naturligvis.
  3. Svits løget i margarinen i en wok eller støbejernsgryde.
  4. Tilsæt resten af grøntsagsstængerne, og lad det hele svitse i 3-4 minutter.
  5. Hæld tomaterne ved, vend, og lad det hele simre 10 minutters tid, til grøntsagerne er lækre sprøde.
  6. Blancher bønnerne i kogende, letsaltet vand ca. 5 minutter.
  7. Hak rødløget fint.
  8. Rør en marinade af rødløg, æblecidereddike, honning, presset hvidløg og salt og peber. Brug en stooor skål, kartofler og bønner skal i lige om lidt.
  9. Lad kartofler og bønner dryppe godt af og vend dem i marinaden. Se der var den!
  10. Pluk kalkunkødet.
  11. Vend de marinerede kartofler og kødet i wokken/gryden, og lad det simre, til kødet er gennemvarmt.
  12. Smag til med salt og peber.

Leksikon_frit
Blancher: Kog kort, og overbrus efterfølgende med iskoldt vand, for at kogningen ikke skal fortsætte.

Dommen:

Natascha: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”
Filip: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”
Benny: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”
Beate: 4 point ud af 5 Helt sikkert en ”gemmer”

Samlet:

4 point ud af 5
Helt sikkert en ”gemmer”