Så går vi rundt om en enebærbusk, enebærbusk, enebærbusk – men hvorfor egentlig? For at plukke bærrene, måske. Og bruge dem i denne gryderet, hvor der dog – heldigvis – er mere kød end enebær. Ellers ville det nok ikke blive så lækker en ret. Men klart enebærrene gør sit til det.

Personer

Minutter

Ingredienser

  • 15 g stegemargarine
  • 500 g skinkekød i tern
  • Så mange enebær som du synes, men minimum 4 og maksimum 12 – det er helt og holdent en smagssag. Jeg plejer at bruge 6
  • ½ tsk. tørret rosmarin
  • 2 dl madlavningsfløde 4 %
  • ¾ dl cremefraiche 18 %
  • 1 spsk. hvedemel
  • Kulør
  • Salt
  • Peber

Tilbehør

  • 1 kg kartofler – gerne bagekartofler
  • ½ dl minimælk
  • 15 g stegemargarine
  • 4 drueagurker
  • Salt
  • Peber

Sådan tilberedes enebærgryde:

  1. Stød enebærrene i en morter, eller bank dem med en kagerulle eller kødhammer i en pose beregnet til madvarer.
  2. Brun kødet i stegemargarinen – evt. ad to gange, så det ikke koger i egen saft.
  3. Tilsæt enebær, rosmarin, madlavningsfløde (gem ½ dl, til hvis sovsen bliver for tynd), cremefraiche samt salt og peber.
  4. Skru ned forvarmen, når enebærgryden koger, og lad den simre i ca. 45 minutter under låg.
  5. Skræl kartoflerne, skær dem i små stykker, og kog dem møre i usaltet vand.
  6. Mos kartoflerne, og  pisk margarine og mælk i.
  7. Smag til med salt og peber.
  8. Rør evt. melet ud i den halve dl fløde, eller tilsæt fløden uden mel, alt afhængig af sovsens tykkelse.
  9. Tilsæt kulør, og smag til.
  10. Servér den varme enebærgryde med kartoffelmosen og syltede agurker.

#1

Enebærgryde smager også skønt med bagt kartoffelmos til. Og hertil en iskold øl. Så i stedet for at synge “så går vi rundt om en enebærbusk”, kan vi synge

Så går vi rundt om en halv kasse bajer’
gu’ gør vi ejer – det bare noget vi leger
Vi drikker ti eller tolv, som vi plejer
tidligt torsdag aften (eller hvornår I nu skal have enebærgryde).

#2

Har du en broccolistok til overs, så skær den i mindre stykker, kog den sammen med kartoflerne, og mos den med ind i mosen. Det er både sundt og lækker og ser indbydende ud.

Enebær er faktisk slet ikke et bær. Det er en ekstremt saftig og kødfuld kogle. En grankogle. Enebær hører nemlig med i Juniperis-familen, som er stedsegrønne nåletræer, der vokser i nordlige klimaer.

Enebær har været anvendt som naturmedicin i rigtig mange år, fordi de menes at have helbredende virkning på væskeansamlinger og -ophobninger i kroppen, hudlidelser (især psoriasis), mave-tarmsygdomme, blærebetændelse og andre infektioner, samt at de afhjælper træthed og virker udrensende på kroppen.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 1 time
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     2214/527
  • Energifordeling:
    Protein: 26 %
    Fedt:
     29 %
    Kulhydrat: 45 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     439/105
    Protein: 7 g
    Fedt:
     3 g
    Kulhydrat: 11 g

Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!