Crepe Suzettes er flamberede pandekager. Det er en fransk dessert. Direkte oversat betyder det Suzettes pandekager. Suzette er et pigenavn, men hvem pigen er, er der flere historier omkring. I hvert fald mindst fire historier. Så enten var hun en prinsesse, der fik retten kreeret til kong Louis XV, fordi hun var forelsket i ham, eller også vare det en tysk skuespillerinde. Det kan også have være en datter til en ven af pris Edward VII eller én af hans elskerinder. Vælg selv!
Pandekager
Minutter
Ingredienser
- 85 g hvedemel
- 2 spsk. sukker
- ½ stang vanilje
- 2 æg
- 1½ dl minimælk
- ½ dl pilsnerøl
- Stegemargarine til stegning
- 2 økologiske appelsiner
- 1 citron
- 2 spsk. sukker
- 1 spsk. smør
- 5 cl Grand Marnier
- Cognac til flambering
- 200 g vaniljeis
- Evt. mandler eller nøddekerner
- Salt
- Peber
Sådan tilberedes crepe Suzettes – flamberede pandekager
- Pisk mel, sukker kornene fra ½ vaniljestang, æg, mælk og øl sammen med en elpisker, og lad pandekagedejen hvile i ½ time.
- Smelt imens ca. 20 g smør på pandekagepanden, og hæld det i en kande eller andet med hældetud på.
- Kom så meget dej på panden, at det kan ”svinges” ud til en pandekage, der fylder hele panden – pandekagen skal ikke være for tyk.
- Vend pandekagen, når den er blevet gylden, og lad den blive gylden på den anden side også.
- Tag pandekagen af panden, hæld lidt smeltet smør på panden, og gentag fra pkt. 3, indtil der ikke er mere dej.
- Riv skallen af den ene appelsin, og pres saften ud af dem begge samt ud af citronen.
- Smelt sukkeret til en lys karamel på en varm pande.
- Tilsæt smør, lad det bruse af, og hæld så appelsin- og citronsaft samt Grand Marnier i panden, og lad det koge op.
- Vend en pandekage i saucen, og fold den derefter sammen to gange, og skub den til side på panden.
- Vend den næste pandekage, og fold den sammen to gange så fremdeles, til alle pandekager ligger i kvarter i panden.
- Hæld et par skvæt cognac over, og sæt ild til den, så pandekagerne flamberes.
- Servér pandekagerne med det sammen med en lille klat vaniljeis og evt. hakkede mandler eller nødder.
Når du smelter alt smørret på én gang i stedet for imellem hver pandekage, undgår du en del fedtsprøjt samt stegeos.
Den første gang du kommer dej på panden, behøver du ikke bruge fedtstof, hvis du har brugt den samme pande til at smelte smørret på. For så vil der være fedtstof nok fra smeltningen af smørret.
Når du flamberer, skal du huske at slukke for emhætten – og gerne skubbe den ind, hvis du kan. Men i hvert fald slukke for den. Det er ikke smart at suge ild ind i emhætten, og i værste fald kan ilden antænde fedt i emhættens filter, og så er fanden løs i Laksegade.
- Kategori: Dessert
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 1 time og 15 minutter
- Fryseegnet: Ja – pandekagerne, før de vendes i appelsinsaucen, og før de flamberes
- Pr. person:
KJ/Kcal: 1179/281 - Energifordeling:
Protein: 13 %
Fedt: 30 %
Kulhydrat: 57 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 573/137
Protein: 4 g
Fedt: 4 g
Kulhydrat: 18 g