Personer
Minutter
Ingredienser
- 15 g stegemargarine
- 500 g skinkekød i tern
- Så mange enebær som du synes, men minimum 4 og maksimum 12 – det er helt og holdent en smagssag. Jeg plejer at bruge 6
- ½ tsk. tørret rosmarin
- 2 dl madlavningsfløde 4 %
- ¾ dl cremefraiche 18 %
- 1 spsk. hvedemel
- Kulør
- Salt
- Peber
Tilbehør
- 1 kg kartofler – gerne bagekartofler
- ½ dl minimælk
- 15 g stegemargarine
- 4 drueagurker
- Salt
- Peber
Sådan tilberedes enebærgryde:
- Stød enebærrene i en morter, eller bank dem med en kagerulle eller kødhammer i en pose beregnet til madvarer.
- Brun kødet i stegemargarinen – evt. ad to gange, så det ikke koger i egen saft.
- Tilsæt enebær, rosmarin, madlavningsfløde (gem ½ dl, til hvis sovsen bliver for tynd), cremefraiche samt salt og peber.
- Skru ned forvarmen, når enebærgryden koger, og lad den simre i ca. 45 minutter under låg.
- Skræl kartoflerne, skær dem i små stykker, og kog dem møre i usaltet vand.
- Mos kartoflerne, og pisk margarine og mælk i.
- Smag til med salt og peber.
- Rør evt. melet ud i den halve dl fløde, eller tilsæt fløden uden mel, alt afhængig af sovsens tykkelse.
- Tilsæt kulør, og smag til.
- Servér den varme enebærgryde med kartoffelmosen og syltede agurker.
#1
Enebærgryde smager også skønt med bagt kartoffelmos til. Og hertil en iskold øl. Så i stedet for at synge “så går vi rundt om en enebærbusk”, kan vi synge
Så går vi rundt om en halv kasse bajer’
gu’ gør vi ejer – det bare noget vi leger
Vi drikker ti eller tolv, som vi plejer
tidligt torsdag aften (eller hvornår I nu skal have enebærgryde).
#2
Har du en broccolistok til overs, så skær den i mindre stykker, kog den sammen med kartoflerne, og mos den med ind i mosen. Det er både sundt og lækker og ser indbydende ud.
Enebær har været anvendt som naturmedicin i rigtig mange år, fordi de menes at have helbredende virkning på væskeansamlinger og -ophobninger i kroppen, hudlidelser (især psoriasis), mave-tarmsygdomme, blærebetændelse og andre infektioner, samt at de afhjælper træthed og virker udrensende på kroppen.
- Kategori: Hovedret
- Antal: 4 personer
- Tilberedning: 1 time
- Fryseegnet: Ja
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2214/527 - Energifordeling:
Protein: 26 %
Fedt: 29 %
Kulhydrat: 45 %
- Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 439/105
Protein: 7 g
Fedt: 3 g
Kulhydrat: 11 g