At spise fedtfattigt bliver en livsstil, og det gør det fordi, når man har spist fedtfattigt i en længere periode, får maven faktisk svært ved at håndtere for meget fedt. Men alligevel skal man ikke blive fanatisk.

Vi spiser fedtfattig mad til hverdag, og det gør vi både fordi, det er sundt, og fordi vi kan lide maden, men også fordi vores maver har vænnet sig til maden og har svært ved at fordøje alt for meget fedt.

Nu er det jo sådan med alt godt og alt dårligt, at for meget og for lidt… kan man finde en gylden middelvej er det jo det bedste. Man skal ikke blive fanatisk – der ville nok heller ikke være ret mange, der gad invitere en hjem at spise, hvis man sad og buhede, fordi der var fedt i maden.

Vi er bestemt ikke fanatiske her i huset, og op til jul står der da også massevis af æbleskiver på bordet mindst en gang om ugen – som regel i skæret af adventskransens lys, men så sandelig også, hvis der kommer gæster. Og det er bestemt ikke fedtfattige æbleskiver – eller “fedtnonner”, som farmor ville have kaldt dem, fordi hun var mønbo. Og det er hendes opskrift, vi stadig bruger. Der er både æggeblommer og sukker i, og de bliver stegt i svinefedt, dog er smør og sødmælk skiftet ud med stegemargarine og minimælk. Men man kan sagtens lave dem mere fedtfattige, det eksperimenterer vi måske med en dag, og så skal opskriften nok komme her på sitet.

Vi tager også i byen og spiser engang imellem eller henter aftensmaden hos den lokale pizza-pusher, men det er ikke noget der sker hver måned – og vores maver straffer os, hvis vi går for kraftigt til den. Børnene får heller ikke kun tørrede æbler til disneyslik eller hjemmelavede chips – selvom de dog er i ret høj kurs.

I bund og grund handler det om til dagligt at tænke over, hvad man putter i munden – som vores dejlige datter sagde: “Jeg tænker også over hvad jeg putter i munden… det er en flødebolle, det er en flødebolle, det er en… men den feder altså alligevel”… – og så skeje ud i ny og næ. Og i ny og næ skal ikke være hver dag.

Opskriften på dejen til fedtnonner

Og så skal I da lige have opskriften:

  • 350 g mel røres ud i
  • ½ l mælk og
  • 5-6 æggeblommer.
  • 250 g margarine smeltes og hældes i dejen sammen med
  • 2 knsp. bagepulver,
  • 2 spsk. sukker og
  • lidt salt.
  • 5-6 stiftpiskede æggehvider vendes i. Steges i
  • svinefedt.