Kan du lide pandekager? Selvfølgelig kan du det. Kender du nogen, der ikke kan lide pandekager? Selvfølgelig gør du ikke det. Pandekager er nemlig utroligt populære hos både voksne og børn og i alle lande. Og så er de super nemme at lave og kræver ikke særlig mange ingredienser.
Så derfor fortjener pandekager også et par ord med på vejen. Faktisk burde jeg oprette en kategori, der hedder pandekager, for der findes et utal af forskellige pandekager. Der er tykke og tynde og dem midt imellem, der er pandekager med nogen lidt sundere råvarer end de sædvanlige, der er madpandekager, der er brunchpandekager, der er … der er … der er … og så er der naturligvis også de ”almindelige” absolut lækreste pandekager.
De kan laves glutenfri, laktosefri og sukkerfri.
Det er næste umami
Nej, det er ikke umami. Der er stort set ingen umami i pandekager. Det er nok nærmere det, at pandekager tilfredsstiller vore søde tand – i hvert fald når de ikke bliver brugt som madpandekager – og er så tilpas neutrale i smagen, at de kan svøbes om eller i stort set hvad som helst. Og er det honning/sirup, is, frugt, marmelade … ja, så tilfredsstiller de i høj grad vore søde tand.
Men pandekager har også en god konsistens. For det at spise er ikke bare smagen, det er også følelsen. Den perfekte pandekage må gerne være blød og varm med en anelse sprødhed i kanten. Sådan at der lige kommer en fornemmelse af knas, når du sætter tænderne i den.
En historie, international dag og en sang
De lækre flade brød er så populære og har været det længe, for allerede i 1900 i Norge blev der skrevet et folkeeventyr om en tyk og lækker pandekage, der triller ud ad døren og hen ad en vej. I hælene – hvis en pandekage har sådan nogle – kommer konen fra huset, en bedstefar og syv sultne unger. Men den lækre, tykke pandekage undslipper dem alle og ender med at blive ædt af en gris.
De har også fået deres helt egen dag – international pandekagedag – det er den første tirsdag efter fastelavn. Det var den der førhen blev kaldt hvidetirsdag. Hvor man skulle nå at spise alle de letfordærvelige råvarer, som æg, mælk og smør, inden fasten satte i gang.
Endelig har de også fået deres helt egen sang – pandekagesangen. Den kan høres i filmen med det meget mundrette navn ’Der var engang en dreng, som fik en lillesøster med vinger’.
”…
Pandekager – vi vender dem i luften
Pandekager – du kan kende os på duften
Pandekager – kom du bare hen og guf dem
Pandekager
…”
Osv. Der er en del vers.
En usikker historie
Det vides ikke helt, hvor eller hvornår pandekagen stammer fra. Hverken hvem der har ”opfundet” den, fra hvilket år den er, eller fra hvilket sted den er. Der findes dog nogle forskellige beretninger, men ikke nogen, der kan be- eller afkræftes. Men er det ikke også lige meget. De smager godt.