Når sveskeblommerne er modne, er det bare med at få dem plukket, så de ikke falder af og bliver til billeføde og hvepsemad – det sidste er det værste – og det er lige netop hvad jeg gjort. Den største portion er blevet frosset ned til senere brug, men en portion blev brugt til denne lækre katrineblommekage.
Jeg ved ikke, hvorfor den hedder katrineblommekage, for en kage er det ikke, der er nemlig ingen dej. Det må være fordi, den bages. Men pyt med grunden, for den smager afsindigt godt – og er smækfyldt med kalorier. Her er kalorier nok til et helt måltid.
- Kategori: Dessert
- Antal: 4-5 personer
- Tilberedning: 1 time
- Fryseegnet: Nej
- Pr. person:
KJ/Kcal: 2655/632 - Energifordeling:
Protein: 7 %
Fedt: 26 %
Kulhydrat: 67 % - Næringsindhold pr. 100 g:
KJ/Kcal: 955/228
Protein: 4 g
Fedt: 6 g
Kulhydrat: 36
Ingredienser:
- 50 g mandler
- En smule smør til fadet
- 800 g sveskeblommer – eller andre blommer
- ½ vaniljestang
- 2 små æg
- 100 g rørsukker
- ¼ l fløde til piskning (erstatnings – ikke piskefløde, hvis fedtprocenten skal holdes)
- 1½ spsk. majsstivelse
Tilbehør:
- ½ l fedtfattig vaniljeis fra Isis
Sådan tilberedes katrineblommekage:
- Kog noget vand, og hæld dem over mandlerne, og lad dem trække 5 minutters tid, så de kan smuttes.
- Smør et ovnfast fad af passende størrelse med smør.
- Tænd ovnen på 200° C.
- Halver sveskeblommerne, fjern stenen, skær blommerne over i kvarter, og fordel dem i fadet. Jeg havde fjernet stenene dagen før, da de andre sveskeblommer blev klargjort til at komme i fryseren, så denne proces gik rimeligt tjept, da jeg kun skulle skære blommerne over i dag. Det kan bestemt anbefales at fordele arbejdsbyrden på denne måde, hvis du har travlt, den dag kagen skal bages.
- Smut mandlerne, hak dem groft, og fordel dem over blommerne.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen.
- Bland vaniljekorn, æg, sukker, fløde og majsstivelse, og hæld det stille og roligt ud over blommer og mandler.
- Bag kagen midt i ovnen i 45-55 minutter.
- Servér varm, lun eller kold – nemmere bliver det ikke – med en skefuld is.
Sådan smutter du mandler
Klør fem i skålen, klem på skallen, smut! Nogle mener, skindet går nemmere af, hvis man overhælder mandlerne med iskoldt vand efter det kogende. Det synes jeg ikke. Andre mener, det er nemmere at gnide skindet af i et frottéhåndklæde. Det har jeg også prøvet, det er noget værre rod. Det nemmeste er den gode, gamle metode – det er også den sjoveste for børn og barnlige sjæle.
Jeg husker med et smil på læben, når vi børn skulle smutte mandler til julesmåkagerne – hold nu op! hvor kunne sådan en mandel komme langt omkring. 🙂 og det var ikke engang med vilje. 😉
Hvad er katrineblommer
En katrineblomme er oprindeligt en fransk, tørret blomme (prune de Saite-Catherine) med en lang, spids sten – altså en sveske. Katrineblommekage kan da også laves af tørrede svesker.
Dommen: