De fleste surmælksprodukter kan erstatte – eller erstattes af – andre surmælksprodukter. Dog skal du være opmærksom på, hvilken konsistens du skal bruge, så det færdige resultat ikke får en forkert tykkelse. Evt. kan det jævnes med lidt majsstivelse eller fortyndes med lidt mælk.
Mange surmælksprodukter kan spises, som de er til morgenmad eller som et mellemåltid – evt. med topping, men de kan også bruges i dressinger, bagværk, smoothies, desserter, supper og meget andet.
A38
A38 er et surmælksprodukt, som fås med fedtporcenterne 0,5, 1,5 og 3,5. Jo lavere fedtprocent, jo tyndere konsistens.
A’et står forbindes i dag med acidophilus, som er den bakteriekultur, der bruges til at syrne mælken med. Men oprindeligt stod A’et for andelsmejeri. A38 kom på markedet i 1938. Derfor 38. A38.
Cremefraiche
Cremefraiche fås også med forskelligt fedtindhold – 9 % eller 18 %. Især den fede er velegnet til bl.a. at bruge som topping i supper, fordi det ikke gryner, selvom det bliver udsat for varme. Dog skal det røres op med mel, hvis det skal koges. Der findes også en 38 %. Den tåler kogning.
Fromage frais
Fromage frais er et fedtfattigt surmælksprodukt – bare 0,3 i fedtprocent. Fromage frais har en blød konsistens. Jeg kan godt være lidt i tvivl om, om fromage frais stadig findes i handelen, for jeg har ikke set det længe. I stedet for fromage frais kan du bruge kvark.
Græsk yoghurt
Græsk yoghurt – eller græsk inspireret yoghurt – fås med et fedtindhol på 2 % og på 10 %. Det er perfekt i dressinger.
Kefir
Kefir er et nyere surmælksprodukt. Det fermenteres af kefirgryn … Det er en bakteriekultur, som stammer fra landene omkring Kaukasus.
Kvark
Kvark er faktisk et friskostprodukt. Det er fast i konsistensen og er velegnet til bagning, dressinger og kan også bruges i varme retter, hvis det røres op med mel. Kvark har en fedtprocent på 0,3.
Skyr
Skyr er nok noget af det mest fedtfattige surmælksprodukt, du kan opdrive. Bare 0,2 %. Det er et af de produkter, jeg næsten altid har i køleskabet – efter at fromage frais forsvandt – Nogle gange er det dog skiftet ud med græsk yoghurt, hvis det er det, der har været på tilbud, da der skulle suppleres op med surmælksprodukt i køleskabet. Skyr kan bruges til bagværk, dressinger og dip. Det er ikke velegnet til at koge.
Tykmælk
Tykmælk er lidt højt i fedtprocenten – 3,5 – til, at det er noget, jeg bruger voldsomt meget af i min madlavning. Men jeg husker da tykmælk fra min barndom, når min mor havde sat tallerkener til os alle frem på køkkenbordet, hvor de stod i et døgns tid.
Ymer og ylette
Ymer og ylette er lidt potato potato, blot er ymer federe end ylette. Ymer har en fedtprocent på 3,5, hvor ylette er nede på 1,5.
Yoghurt
Yoghurt fås, ligesom A38, med et fedtindhold på 0,5, 1,5 og 3,5 %.