Hvis du tror, at en slankekur er den rigtige løsning, så tro om igen. Gør som os, og fortag en mere radikal livsstilsændring: Drop slankekuren, og lev fedtfattigt til hverdag!
Ugebladene bugner af gode råd til hurtige slankekure med vidundervirkning! Tillæg og hele opskriftsbøger med fedtfattig mad, danske vægtkonsulenter, vægtvogtere og andre der lever af folks trang til smalhals og selvpineri, rådgiver her og der og alle vegne.
Hovedbudskabet er, at hvis slankekur er din løsning på en opstået eller påstået overvægt, så er de der for dig, klar med råd og inspiration, så du kan stå den magre tid igennem med kedelig og kønsløs mad. Underforstået: Vi ved godt, det er kedeligt og trist, men det er jo kun for en periode, indtil du har tabt dig så meget, at du med god samvittighed kan kaste dig over den gode, danske mad med sovs og kartofler igen.
Sikke noget sludder!
En slankekur virker ikke
Du kan lige så godt se det i øjnene. Det er faktisk videnskabeligt bevist, at slankekure slet ikke virker efter hensigten. Når først kuren er overstået, falder du hurtig tilbage i de gamle vaner, og resultatet er i 10 ud af 9 tilfælde, at du inden for en overskuelig fremtid ender med at veje mere, end du gjorde FØR, du gik på slankekur.
Basta, bum!, som vores yngste datter, Natascha, forsøger at slå noget fast med, som hun mener helt sikkert, er sandheden, eller sådan det skal være, f.eks. “Jeg gider ikke rydde op – Basta, bum!”.
Men på trods af de dystre forudsigelser, så hopper utallige mennesker alligevel på slankebølgen, hver gang et nyt år starter. Det er som om, de med fuldt overlæg vælger at pine sig selv som straf for at have levet over evne resten af året – og især i julen!
Så hvorfor dog ikke i stedet tage en helt anden beslutning, der betyder farvel til slankekure for altid og farvel til en vægtkurve, der set hen over en årrække kommer til at ligne et bjerglandskab med højere og højere bjerge?
Hvad er det egentlig, der afholder dig fra at droppe alle de slankekure og én gang for alle beslutte dig for at leve fedtfattigt hver dag?
En slankekur er en mental barriere
Faktisk skal den største, mentale barriere lige præcis findes i, at folk kun kender fedtfattig mad fra netop slankekure, så de partout tror, at det ikke smager godt, er kedeligt, tager længere tid at lave, er dyrere at købe ind til og er alt for ensformigt. Eller også frygter de, at de ikke kan undvære denne eller hin ret fra deres vanlige madrepertoire.
Men denne forudindtagethed er helt forkert, hvilket denne hjemmesides alsidige retter burde være et åbenlyst eksempel på. Bare klik på Opskrifter-knappen øverst på siden, og gennemgå listen med fedtfattige opskrifter. Du finder med garanti flere af dine livretter imellem, for selvom der er nogle eksotiske retter imellem, så er der også mange gode, danske retter, som f.eks. bøf med løg og spaghetti med kødsovs.
Men lad os nu alligevel skyde hver enkelt vildfarelse i sænk, hvis der stadig skulle være nogen, der er i tvivl, når de har kigget vores udvalg af fedtfattige retter igennem.
Det smager ikke godt!
Sikke noget sludder! Fedtfattig mad smager lige så godt som al anden dansk mad. Der er bare brugt f.eks. kartofler til at jævne sovsen med frem for piskefløde eller meljævning. Smagen og konsistensen bliver nøjagtig ens!
Vildfarelsen om at fedtfattig mad ikke smager godt, stammer netop fra det almindelige kendskab til fedtfattig mad, folk har fået gennem alverdens underlige slankekure. Der er vi ovre i det dér med selvpineri og hurtige resultater, men det er ikke ligefrem den slags, der har fået undertegnede til at tabe over 70 kilo henover de seneste 10 år.
Slankemad er kedeligt og ensformigt!
Denne vildfarelse bygger på de samme antagelser, som folk har om smagen af fedtfattig mad. De kender kun fedtfattig mad fra slankekure.
Igen kan en hurtig rundtur på Opskrifter-siden give syn for sagen om, at man bestemt ikke behøver at servere bøf og frikadeller mindst én gang om ugen, sådan som det er i mange danske husholdninger, hvor det – typisk på grund af manglende planlægning og en stresset hverdag – oftest er regelen frem for undtagelsen, at det samme madrepertoire gentages uge efter uge.
Aldrig har vi fået så varieret kost, som efter vi startede på den fedtfattige livsstil, og de fleste af de personer der kommer her jævnligt i huset, er forbavset over, hvor varietet vi spiser. Således har den ældste hjemmeboende datter, Elisabeth, en veninde (Louise), der holder meget af at spise med herhjemme, netop fordi vores mad er så varieret, i forhold til hvad hun oplever hjemme hos sig selv (Brian for pokker, glæd dog nu din datter, og servér et par af de supper, vi har på siden – hun elsker dem! 🙂 ).
Det tager længere tid at tilberede!
Næh, det tager lige så lang tid som at lave alt mulig anden mad, hvis man skal lave den uden brug af færdigretter. En kamsteg tager nu en gang længere tid end spaghetti med kødsovs!
Vi har retter, der kan laves på et kvarter, der åbenbart oftest er, hvad mange har af tid til at forberede aftensmad. Men vi har da også retter, der tager over en time at forberede, og som nok bedst egner sig som weekendmiddag, f.eks. Bøf Lindstrøm og Små, krydrede bøffer med tzatziki.
Med andre ord, fedtfattig mad tager ikke længere tid at lave end anden mad – så længe du ikke sammenligner med færdigretter, der bare skal hives op af fryseren og kastes hovedkulds ind i mikroovnen. Der kan vi ikke være med på tid, men fedtenergiprocenten kan vi slå til hver en tid!
Det er dyrere at købe ind!
Egentlig ikke. Det er bare nogle andre ting, du køber. Bevares, det er dyrere at købe grøntsager end så mange andre af de ting, vi normalt kaster i munden. Men tænk sådan på det, at jo mere grønt der bliver spist, jo mindre kød skal der til. Så det er lidt gyngerne og karrusellerne!
Vores madbudget herhjemme ligger vel omkring 5.000-6.000 kroner om måneden til en husstand med fem personer plus det løse. Det svarer vist meget godt til gennemsnittet af, hvad alle andre familier bruger på mad om måneden – og vi har ingen ekstra post til fastfood, sådan som det ellers tit ses i Luksusfælden og andre tv-programmer, der går tæt på folks økonomi.
Jamen, jeg kan ikke undvære…
Mange har en ide om, at de ikke kan leve uden denne eller hin ret eller f.eks. ikke kan tænke sig mad uden sovs, eller hvad ved jeg. Denne vildfarelse stammer igen fra folks oplevelser med slankekure. Her er netop sovsen en af de ting, der vælges fra – i stedet for at lære folk at lave den fedtfattige variant med kartofler…
Når jeg sammenligner mit liv, som det var, da jeg vejede 160 kilo og så i dag, hvor vægten ligger lige under de 90 kilo, så er der intet af det, jeg åd før, jeg savner i dag – hverken de 700 g steaks, vi satte til livs ved de forretningsmiddage, jeg deltog i, eller al den chokolade jeg åd hver dag, bare for at holde mig vågen i bilen til og fra arbejde. Med så høj en vægt fulgte der nemlig masser af “følgesygdomme”, som f.eks. søvnapnø, der igen betyder, at min hjerne er ældet noget hurtigere end mine jævnaldrendes. Men det er stoppet nu, heldigvis, på grund af vægttabet!
Det er ikke så svært…
… når man først får det lært, som Laus Højbye en gang sang i en Krumme-film. Men lige så banalt det lyder, lige så sandt er det.
En fedtfattig livsstil kan synes som en stor omvæltning, men i praksis er den det nok mest for børnene i husstanden og så måske for den voksne, der ikke har fået ideen. Hos os var vi begge to enige om det (og baggrunden for det kan du læse her), så for os var det ikke det store spring. Men ungerne var meget imod det i starten – føj for nogle sure fjæs vi mødte hver aften ved madbordet.
Men langsomt opdagede de, at fedtfattig mad smagte, som mad nu plejede at smage. Det var netop ordet “fedtfattig”, de stejlede over. Filip, sønnen i huset, spurgte i en lang periode: “Er det fedtfattigt?”, og når vi svarede “Ja”, mulede han en del og beklagede sig måske også lidt – men det røg ned alligevel, og i dag ligger opskrifterne på nogle af hans livretter faktisk her på vores side med fedtfattige opskrifter – men med tiden ebbede al modstand ud.
I dag er det bare blevet den mad, vi spiser herhjemme, og nu er der langt imellem, at vi hører brok eller klager – men hvem katten har haft børn, der aldrig klagede over maden?
Så hvad holder dig egentlig tilbage?
Så hvorfor ikke bare droppe den årlige slankekur med selvpineri og kedelig, ensformig mad. Tag dog springet, og start med en fedtfattig livsstil. Du kan hente masser af gode opskrifter her og flere andre steder på internettet – og der findes faktisk også fornuftige kogebøger med fedtfattig mad – også her på siden.
Så du er aldrig alene! Og tro os, du vil elske resultatet, når vægten begynder af falde. Det sker ikke så hurtigt som med en slankekur, men vægttabet er blivende!
Pøj, pøj og god fornøjelse!
Trackbacks/Pingbacks