En lækker marineret mørbrad – kalvemørbrad. Husk, at hvis du bruger mørbrad fra en okse eller et svin, er tilberedningstiden og centrumstemperaturen en anden.

  • Kategori: Hovedret
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 3½ time
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. person:
    KJ/Kcal: 2872/684
  • Energifordeling:
    Protein: 29 %
    Fedt:
     30  %
    Kulhydrat: 41 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal: 389/93
    Protein: 7 g
    Fedt:
     3 g
    Kulhydrat: 9 g

Ingredienser:

  • 1 stykke kalvemørbrad (ca. 800 g)
  • ½-¾ dl cognac
  • 2-3 brede strimler appelsinskal (usprøjtet)
  • 2 tsk. grønne madagaskarpeberkorn – uden lage
  • 25 g stegemargarine
  •  3½ dl fløde, 4 %
  • Lidt mel udrørt i vand
  • Kulør
  • 5 rødløg
  • 1 dl balsamicoeddike
  • 1 spsk. rørsukker
  • Salt
  • Peber

Tilbehør:

  • 800 g kartofler
  • Oliespray
  • Fennikel
  • Citronskal

Sådan tilberedes marineret mørbrad med glaserede rødløg:

  1. Fjern eventuelle hinder og sener fra mørbraden, og drys den med peber.
  2. Kom kødet i en plasticpose egnet til madvarer sammen med cognac, appelsinskal og madagaskarpeber, og gnid det godt ind i kødet.
  3. Luk posen tæt, og lad kødet marinere i køleskabet i ca. 2 timer.
  4. Tag kødet op af marinaden (gem marinaden), og dup kødet tørt.
  5. Tænd ovnen på 100° C.
  6. Lad 15 g stegemargarine blive gyldent i en sauterpande.
  7. Drys kødet med lidt salt og brun mørbraden på alle sider.
  8. Kom 1½ dl vand i en bradepande, og læg den brunede mørbrad på en rist oven over.
  9. Steg kødet i ovnen. Hvis bradepanden er ved at koge tør, så tilsæt lidt mere vand.
  10. Skrub kartoflerne, og skær dem i tynde både.
  11. Kom kartoffelbådene i en bradepande, sprayet med lidt olie.
  12. Drys med knust fennikel og revet citronskal.
  13. Tag stegen ud efter ca. 1 time. Mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 62° C.
  14. Stil mørbraden tildækket, og hold den varm – gem skyen.
  15. Skru op for ovnen til 225° C, og steg kartoflerne færdige, hvis ikke de er det. Drys med salt.
  16. Skær rødløgene både.
  17. Smelt resten af margarinen i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  18. Svits løgene ved kraftig varme i ca. 2 minutter.
  19. Tilsæt eddike og sukker og lidt salt og peber.
  20. Kog løgene ved jævn varme og under låg i ca. 10 minutter.
  21. Tag låget af gryden, og kog løgene ved kraftig varme i ca. 1 minut, eller til eddiken er fordampet.
  22. Kom marinade og sky i en tykbundet gryde, og bring det i kog.
  23. Kog blandingen ved kraftig varme og uden låg til der er ca. 1 dl tilbage.
  24. Si skyen, og hæld den tilbage i gryden.
  25. Tilsæt fløde, salt og peber og bring saucen i kog.
  26. Tag gryden af varmen og pisk jævning i.
  27. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 2 minutter.
  28. Tilsæt kulør, og smag til.

Dommen:

Natascha: image_thumb6_thumb2_thumb.png Helt sikkert en ”gemmer”
Cecilie: image_thumb.png Tjah, det kan vel godt spises
Benny: 5 point ud af 5Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Beate: image_thumb6_thumb2_thumb.png Helt sikkert en ”gemmer”

Samlet:

image_thumb6_thumb2_thumb.png
Helt sikkert en ”gemmer”

 

 


Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!