Julemarmelade er ikke kun til jul. Men det smager lidt af jul, fordi der er ingredienser i, som de fleste af os danskere forbinder med jul. Kommer du eksempelvis til Indien, ser de ikke dér noget mærkværdigt i at bruge kanel, kardemomme osv. hele året.

Gram – ca.

Minutter

Vil du hellere lave en “hverdagsmarmelade” af  mirabellerne, så har jeg også en opskrift på “almindelige” mirabellemarmelade. Der er også rosiner i julemarmeladen, og de bliver bedre og bedre i smagen, jo længere tid, de er i marmeladen, fordi de suger saft og kraft til sig. Du kender det sikker fra gløgg eller fra rosiner i rom.

Ingredienser

  • 2 æbler
  • 1 dl vand
  • 2 kg mirabeller – gerne blandede, gule, røde, grønne – skyllede, overskåret og udstenet
  • 1 stang kanel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 økologisk citron
  • 1 kg sukker
  • 1 dl rosiner
  • Evt. geleringspulver
  • Atamon

Sådan tilberedes julemarmelade

  1. Skær æblerne i både, og fjern kernehuset.
  2. Hæld vand, æbler, mirabeller, kanelstang, kardemomme, saft og revet skal af citron samt sukker i en passende gryde. Gem evt. lidt af sukkeret til at smage til med senere. Bring det hele i kog, skru ned for varmen, og lad det simre, til marmeladen begynder at blive tyk.
  3. Skold imens det antal glas og låg, du skal bruge – afhænger af størrelsen på glassene – og skyl dem bagefter med atamon.
  4. Kom rosinerne i marmelade, og kog videre i 5 minutters tid. Smag til med sukker og kardemomme. Tag kanelstangen op af marmeladen. Tilsæt evt. geleringspulver efter anvisningen på emballagen.
  5. Hæld julemarmeladen på de rengjorte glas, og luk med det samme.

For at se om marmeladen har den rette tykkelse, kan du dyppe en ske i marmeladen, og lad den dryppe af hen over gryden. Hvis den sidste dråbe ikke vil slippe skeen, men i stedet for bliver hængende som en lille dråbe, er marmeladen tyk nok.

Du kan også i stedet sætte en underkop i køleskabet, så den bliver kold. Når du mener marmeladen er færdig, kommer du en teskefuld på den kolde underkop, sætter den i køleskabet igen i 5 minutters tid, til marmeladen er helt kold, så kan du se, hvor tyk/stiv den bliver og derudfra bestemme, om der skal (mere) geleringspulver i.

Har du ikke sat en underkop i køleskabet i forvejen, skal “prøven” nok stå 15 minutters tid.

  • Kategori: Konservering
  • Mængde: Ca. 1.800 g
  • Tilberedning: 45 minutter
  • Fryseegnet: Ja
  • Pr. person:
    KJ/Kcal:
     132/31
  • Energifordeling:
    Protein: 2 %
    Fedt: 1 %
    Kulhydrat: 97 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     660/158
    Protein: 1 g
    Fedt: < 1 g
    Kulhydrat: 37 g

Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!