Hjemmelavet koldskål som mormor lavede den. Med stiftpiskede æggehvider og gode gammeldags kammerjunkere. 

Du kan bruge friske æg eller pasteuriserede æg, som du selv synes. De pasteuriserede indeholder en smule færre kalorier og lidt mindre fedt end de friske.

  • Kategori: Dessert
  • Antal: 4 personer
  • Tilberedning: 15 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. person:
    KJ/Kcal: 1437/342
  • Energifordeling:
    Protein: 16 %
    Fedt:
     21 %
    Kulhydrat: 63 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal: 435/104
    Protein: 4 g
    Fedt:
     2 g
    Kulhydrat: 16 g

Ingredienser:

  • 150 g fedtfattige kammerjunkere maks. 8 % fedt
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 3 pasteuriserede æggehvider
  • 1½ spsk. vaniljesukker
  • 2 spsk. sukker
  • 1 l økologisk kærnemælk, maks. 0,5 % fedt
  • 1½ spsk. flormelis

Sådan tilberedes hjemmelavet koldskål:

  1. Pisk æggeblommer og sukker med et piskeris.
  2. Rør kærnemælken i, og smag til med 1 spsk. vaniljesukker.
  3. Sæt koldskålen på køl.
  4. Pisk æggehviderne stive kort tid inden servering
  5. Vend den sidste halve spsk. vaniljesukker og flormelis forsigtigt i de stiftpiskede æggehvider.
  6. Server hjemmelavet koldskål med kammerjunkere og toppe af æggehvider, og pynt evt. med lidt grønt – f.eks. citronmelisse eller -timian.

Det er hurtigt at tilberede en omgang koldskål, og den kan spises straks efter tilberedningen, men den har godt at trække – bare 15-20 minutters tid.

Koldskål kan spises som forret eller dessert. I mit barndomshjem fik vi det altid som forret, men vi er begyndt at spise det som dessert, fordi det er nemt at lave på forhånd og blot tage den færdige koldskål ud af køleskabet, når den skal serveres. Hvorimod hvis man serverer den som forret, kan det give udfordringer med at holde den efterfølgende ret varm. Så medmindre den efterfølgende ret kan stå og simre og passe sig selv, mens I spiser koldskål til forret, er det at spise koldskål til dessert helt klart at anbefale.

Dommen:

Benny: 5 point ud af 5Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!
Beate: 5 point ud af 5Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!

Samlet:

5 point ud af 5
Yes, det vil jeg ha’ til min fødselsdag!


Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!