Vi hader at smide madvarer ud, men vi ved også godt, at det lidt stødte og runkne æble i frugtkurven ikke bliver taget, men det gør den lækre æbelchutney her, som vi laver af sådanne frugter og nedfaldsfrugt fra vores store æbletræ.

Gram

Minutter

Æbler og anden frugt, der ellers ville være blevet smidt ud eller røget på kompostbunken, kan også anvendes til gele – kompostgele – eller saft.

Ingredienser

  • 5 æbler
  • 5 spsk. rørsukker
  • ½ tsk. fint salt
  • 2 små fed hvidløg
  • 1 spsk. revet ingefær
  • 4 spsk. hvidvinseddike
  • 50 g rosiner
  • 2 tsk. flydende atamon

Sådan tilberedes æblechutney

  1. Pil og hak hvidløgene groft.
  2. Skræl æblerne, og fjern kernehuset.
  3. Skær æblerne i store tern, og skyl dem.
  4. Læg dem i en kasserolle eller lille gryde sammen med det vand, der hænger ved fra skylningen, og tilsæt de øvrige ingredienser.
  5. Kog det hele ved svag varme og under låg i ca. 10 minutter, eller til æblerne koger ud, men ikke helt til mos.
  6. Tag den færdige æblechutney af varmen, og tilsæt atamon.
  7. Hæld den varme æblechutney i et skoldet og atamonskyllet glas, og bind.

Spises til alle varme retter – især stegte retter eller til frokost oven på fladt pålæg eller direkte på brødet som marmelade.
Kan holde sig længe, når det opbevares køligt – evt. i køleskabet – og hvis du sørger for at bruge rene redskaber, når du tager en portion.

  • Kategori: Tilbehør
  • Mængde: Ca. ½ kg
  • Tilberedning: 45 minutter
  • Fryseegnet: Nej
  • Pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     415/99
  • Energifordeling:
    Protein: 3 %
    Fedt: 4 %
    Kulhydrat: 93 %
  • Næringsindhold pr. 100 g:
    KJ/Kcal:
     415/99
    Protein: 1 g
    Fedt: < 1 g
    Kulhydrat: 23 g

Her finder du vores e-bøger om fedtfattig mad og livsstil!